ISSUES

Chinese Jaar van de Haan

Tekst met dank aan Jack Hage Sr. via Schrijf.land.

De Chinezen koppelen ieder nieuw jaar aan de kracht van een dier. Chinezen beginnen het jaar altijd later dan wij. Het nieuwe jaar begint altijd tussen 21 januari en 21 februari. De lengte van een maand heeft te maken met de stand van de maan. De zonnestand heeft een ritme van 365 dagen en de maanstand van 354 dagen. Hoe wonderlijk is ons heelal met al haar geheimen? De Chinese jaartelling zit al ruim in de vierduizend jaar.

Het jaar 2017 is als het jaar van de Haan uitgerekend. Wat weten we over de Haan? In zijn geheel niet onbelangrijk. Chinezen zien de Haan als diepe denkers. Ze zijn direct, begaafd en bekwaam. Zij worden het best beschreven als zonderling met vreemde ideeën. Soms uitmuntende ideeën. Uiterlijk zijn het schitterende figuren die graag in de schijnwerpers willen staan. Zij zijn scherpzinnig, georganiseerd, gedetailleerd en uiterst nauwgezet en kunnen problemen op geheel eigenzinnige wijze beschrijven. Ze stellen hun ambities hoog en die zullen zij dan ook waar maken.

Ze hebben veel doorzettingsvermogen en zullen actie ondernemen indien nodig. Commentaar zonder zelf iets te doen, ‘zoals de beste stuurlui aan de wal’ hebben ze niets mee. Maar zij kunnen ook verwaand, bazig en bot zijn. Zij geven niet veel om subtiliteit en als zij gezag hebben in hun omgeving, zullen zij tirannieke kwaliteiten tentoonstellen. Hanen kunnen zich moeilijk ontspannen en zijn altijd bezig met lastige kwesties. Of het oplossen daarvan. Ze zijn goed in leiderschap en schuwen publiciteit zeker niet.

Mensen die geboren zijn in het Jaar van de Haan zullen het dan ook als politicus, publicist, restaurant eigenaar, kunstenaar, acteur, muzikant, danser, financieel adviseur, bankbeheerder, accountant, tandarts, kapper, journalist, schrijver, soldaat of wereldreiziger goed doen. Hanen zijn zeer gemotiveerde en hardwerkende mensen en zullen waarschijnlijk een succesvolle carrière hebben. Ook staan woorden zoals als grootmoedig, innovatief en flexibel in deze dierenriem. Bent u in het jaar van de Haan geboren dan klikt u goed met een Os. Zowel de Os als de Haan zijn harde werkers. Door hun passie ontstaat er vaak een liefdevolle, erotische of ambitieuze verbintenis. Op de werkvloer en in het ambacht is de samenwerking met een slang de juiste match. Een foute combinatie is die met het konijn. Het konijn kan het snelle, fiere karakter van de Haan niet bijbenen en zal afhaken.

In 2018 is het de buurt aan de Hond.

Duur eventJaar

Deel dit issue: