ISSUES

Coeliakiemaand

Glutenvrij eten is een hype. Maar niet voor iedereen! Daarom vragen bloggers in Nederland gezamenlijk aandacht voor Coeliakie.

In Amerika en Canada staat de maand mei in het teken van coeliakie en is dan ook uitgeroepen tot de Celiac Awareness Month. In Europa wordt er op de Internationale Dag van de Coeliakie (16 mei) en tijdens de Awareness Week extra aandacht geschonken aan coeliakie. Op initiatief van blogster Elize Vis is de Coeliakie Bewustwordingsmaand naar Nederland gehaald. Samen met andere bloggers wil zij coeliakie bekender maken en goede voorlichting geven over glutenvrij eten. Zij hebben inmiddels een speciale website: coeliakiemaand.nl.

Wat is Coeliakie?

Coeliakie of ook wel gluten-intolerantie genoemd, betekent dat men de gluten (een eiwit) welke voorkomen in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut niet verdraagt. Coeliakie is een auto-immuunziekte, dus er bestaat helaas geen medicijn tegen. Het enige wat iemand met coeliakie kan doen om van de klachten af te komen is levenslang een glutenvrij dieet volgen. Dat is lastig, maar het beschadigde darmslijmvlies herstelt zich dan weer waardoor klachten vrijwel altijd volledig verdwijnen.

Gluten komen van nature in deze granen voor, maar zitten hierdoor ook in producten die gemaakt worden op basis van deze graansoorten. Brood, koekjes, pizza, spaghetti zijn voor de hand liggende voorbeelden. Maar ook in vele sauzen, soepen, snoepjes, bier en bijvoorbeeld chips komen gluten voor. Ze worden vaak
toegevoegd om een product ‘beter’ te maken. Mensen met coeliakie verdragen geen gluten en worden al ziek van één enkele broodkruimel. Het slijmvlies van hun dunne darm raakt door gluten ernstig beschadigd.

 

 

Nationale initiatiefnemerStichting Coeliakiemaand
Websitehttp://coeliakiemaand.nl
E-mailinfo@coeliakiemaand.nl
OrganisatorenCoeliakiemaand.nl is een bloggersinitiatief. Glutenvrije bloggers door heel Nederland zetten zich in voor de auto-immuunziekte Coeliakie.
Duur eventMaand

Deel dit issue: