ISSUES

Dry January / IkPas

Dry January is een Brits initiatief dat is overgewaaid naar Nederland. Tijdens Dry January is het de bedoeling dat je de hele maand januari geen alcohol te drinken.

Volgens Alcohol Concern, de Engelse organisatie die met het idee van Dry January kwam, heeft een maand geen alcohol drinken veel voordelen. Je slaapt beter, verliest gewicht, je hebt meer energie, de kwaliteit van je huid verbetert, het is goed voor je organen en je bespaart geld.

In 2013 is de eerste Dry January campagne in Engeland van start gegaan, via de vrijwilligersorganisatie Alcohol Concern. Hier deden toen nog maar een bescheiden 4000 mensen aan mee. Pas vanaf 2014 werd het een wijd bekend fenomeen, waarbij in dat jaar al zo’n 17.000 Britten meededen! De afgelopen jaren is het pas echt een succes geworden: in januari 2016 ging 16% van alle Britten de uitdaging aan. Dat komt neer op 1 op de 6! Tegenwoordig is Dry January overgewaaid naar andere landen, waaronder Nederland.

IkPas vind twee keer per jaar plaats. Er is een 30 dagen variant en een 40 dagen variant. Het staat iedereen vrij om te kiezen voor een periode en de lengte van de uitdaging. De 30 dagen actie beslaat bijna een maand en begint op 1 januari 2022. De actie loopt dan tot en met 30 januari. De 40 dagen actie loopt van aswoensdag tot en met de zondag voor Pasen, tijdens de traditionele vastenperiode tussen carnaval en Pasen. Dit jaar is dat van woensdag 2 maart 2022 tot en met zondag 10 april 2022.

IkPas is een paraplucampagne. Dat wil zeggen dat veel organisaties aanhaken bij het organiseren van deze actie. Allereerst doen alle 26 GGD’en in Nederland mee en 10 verslavingszorg instellingen in Nederland mee aan de organisatie van IkPas. Daarnaast is ook het KBO/PCOB een samenwerkingspartner als het gaat om het organiseren van IkPas voor senioren. Daarnaast hebben we ook een internationale samenwerking met Alcohol Change UK omdat IkPas de Nederlandse variant is van Dry January.

Internationale initiatiefnemervrijwilligersorganisatie Alcohol Concern, Engeland
Duur eventMaand

Deel dit issue: