ISSUES

Dry January / IkPas

Dry January is een Brits initiatief dat is overgewaaid naar Nederland. Tijdens Dry January is het de bedoeling dat je de hele maand januari geen alcohol te drinken.Volgens Alcohol Change UK, de Engelse organisatie die met het idee van Dry January kwam, heeft een maand geen alcohol drinken veel voordelen. Je slaapt beter, verliest gewicht, je hebt meer energie, de kwaliteit van je huid verbetert, het is goed voor je organen en je bespaart geld.

In 2013 is de eerste Dry January campagne in Engeland van start gegaan, via de vrijwilligersorganisatie Alcohol Change UK. Hier deden toen nog maar een bescheiden 4000 mensen aan mee. Pas vanaf 2014 werd het een wijd bekend fenomeen, waarbij in dat jaar al zo’n 17.000 Britten meededen! De afgelopen jaren is het pas echt een succes geworden: in januari 2016 ging 16% van alle Britten de uitdaging aan. Dat komt neer op 1 op de 6! Tegenwoordig is Dry January overgewaaid naar andere landen, waaronder Nederland.

IkPas is de Nederlandse variant van Dry January. Als je meedoet aan Dry January van IkPas, dan zet je je alcoholgebruik voor de hele maand januari op pauze. Deze challenge start dus op 1 januari 2023. Vervolgens kun je ook meedoen met de 40-dagen-geen-druppel-campagne, die tijdens de traditionele vastenperiode tussen carnaval en Pasen plaatsvindt. Deze alcoholpauze duurt, geteld vanaf Aswoensdag, 40 dagen inclusief de zondagen. Dat is dit jaar van woensdag 22 februari tot en met zondag 2 april 2023. Mocht je nu later in het jaar nog eens een maand of langer met de ondersteuning van IkPas geen alcohol willen drinken, dan kun je meedoen met een van de andere vaste maandchallenges. Iedere eerste van de maand start er weer een nieuwe maandchallenge. Inschrijven kan op ieder moment van de maand.IkPas is een paraplucampagne. Dat wil zeggen dat veel organisaties aanhaken bij het organiseren van deze actie. Allereerst doen alle 26 GGD’s in Nederland mee en 10 verslavingszorginstellingen in Nederland mee aan de organisatie van IkPas. Ook het KBO/PCOB is een samenwerkingspartner als het gaat om het organiseren van IkPas voor senioren. Daarnaast heeft IkPas ook een internationale samenwerking met Alcohol Change UK, omdat IkPas de Nederlandse variant is van Dry January.

Internationale initiatiefnemervrijwilligersorganisatie Alcohol Change UK
Nationale initiatiefnemerIkPas
Websitehttps://ikpas.nl/
Duur eventMaand

Deel dit issue: