ISSUES

EuroPride

Welcome to EuroPride 2018 Stockholm Gothenburg 27 juli – 19 august!

EuroPride is an annual recurring event, where a Pride Festival in Europe is entitled to use the title EuroPride. EuroPride is an international event that attracts visitors from all over Europe.

In 2018, EuroPride is being conducted in Sweden for the third time, and for the first time with two cities as organizers.

During EuroPride 2018, the event is jointly organized between the two festivals Stockholm Pride and West Pride. This will challenge the concept of EuroPride and create a festive event that lasts three weeks, linking Sweden’s two largest cities together, Stockholm and Gothenburg.

Welcome to EuroPride 2018 Stockholm Gothenburg 27 juli – 19 august!

Stockholm: 27 july – 5 august
Gothenburg: 14 august – 19 august

Het primaire doel van de Pride is de zichtbaarheid van de diversiteit. What you see canʼt be ignored. Om dit te bereiken worden vele activiteiten en evenementen in de openbare ruimte georganiseerd.

Gay Pride is het grootste wereldwijd georganiseerde evenement om zichtbaarheid van de Lesbische, Homo, Biseksueel en Transgender community (LHBT) te bewerkstelligen.

De drie basisprincipes achter pride zijn dat een ieder trots mag zijn op zichzelf ongeacht zijn of haar seksuele voorkeur en/of genderidentiteit, dat diversiteit een geschenk is en dat seksuele voorkeur noch genderidentiteit een keuze is maar een natuurlijk gegeven.

Het woord Pride wordt  in dit geval gebruikt als antoniem van het woord schaamte, wat door de geschiedenis heen gebruikt is om homoseksualiteit te onderdrukken maar ook voor trots als in de betekenis van bevestiging van jezelf als individu en de LHBT gemeenschap in zijn geheel.

Internationale initiatiefnemerinfo@westpride.se
Websitehttp://westpride.se/europride-2018
E-mailinfo@westpride.se
Duur eventWeek

Deel dit issue: