ISSUES

Hartjesdag

Hartjesdag

Helaas ook in 2021 geen Hartjesdag, maar niet getreurd, Hartjesdag keert terug naar de Zeedijk in augustus 2022. De Hartjesdag is een meerdaags festival op de Zeedijk, een van de oudste straten van Amsterdam. Op de derde maandag in augustus was het feest in de stad. Hartjesdag was het carnaval van Amsterdam en omstreken. Mannen kleedden zich als vrouwen en vrouwen droegen mannenkleding. Eén dag leefden Amsterdammers zich helemaal uit.

Hoe het ooit begon

Waar Hartjesdag vandaan komt is niet duidelijk. Waarschijnlijk is het in de Middeleeuwen ontstaan en is de naam een verbastering van ‘hertjesdag’. Dit was dan een feestdag waarbij het gewone volk op herten kon jagen in de bossen rond Haarlem, iets wat normaal gesproken alleen voorbehouden was aan de adel.  Na de jacht werd het wild op straat gebraden en opgegeten.

Later ontwikkelde het zich tot een soort carnaval, waarbij veel werd gedronken, en mannen zich verkleedden als vrouwen, en vrouwen zich verkleedden als mannen. Het werd toen ook al rond de Zeedijk gevierd.

Hartje Zeedijk

Na een lange periode waarbij de Zeedijk een no-go gebied was om te komen of te wonen, wilde de Buurtvereniging laten zien hoeveel er veranderd was. Het werd een feest voor buurtbewoners die de buurt altijd zijn trouw zijn gebleven en een warm hart toedragen.

 

Websitehttps://www.iamsterdam.com/nl/uit/festivals/muziekfestivals/hartjesdag
Duur eventDag

Deel dit issue: