Skip to content
Laden issues

« Alle issues

issuesreeks issuesreeks: NATURALISATIEDAG

NATURALISATIEDAG

15 december, 2025

NATURALISATIEDAG

Op Naturalisatiedag vinden naturalisatieceremonies plaats. De regering besloot hiertoe in 2005.

De feestelijke Naturalisatiedag wordt jaarlijks op in Nederland op Koninkrijksdag gehouden. Mensen die in de loop van het jaar een naturalisatieceremonie hebben gehad kunnen hiervoor uitgenodigd worden in hun gemeente.

Iedereen die Nederlander wil worden moet bij de naturalisatieceremonie een verklaring van verbondenheid afleggen. Hiermee belooft diegene om de vrijheden en rechten die bij het Nederlanderschap horen te respecteren en de plichten te vervullen. Iedereen vanaf 16 jaar is verplicht de verklaring van verbondenheid af te leggen.

Er zijn 2 versies van de verklaring van verbondenheid. Men mag zelf kiezen welke hij/zij aflegt. Zo kunnen gelovigen bijvoorbeeld kiezen voor de 1e optie.

  • ‘Ik zweer dat ik de grondwettelijke orde van het Koninkrijk der Nederlanden, haar vrijheden en rechten respecteer en zweer de plichten die het staatsburgerschap met zich meebrengt getrouw te vervullen.’ Gevolgd door: ‘Zo waarlijk helpe mij God almachtig.’
  • ‘Ik beloof dat ik de grondwettelijke orde van het Koninkrijk der Nederlanden, haar vrijheden en rechten respecteer en zweer de plichten die het staatsburgerschap met zich meebrengt getrouw te vervullen.’ Gevolgd door: ‘Dat verklaar en beloof ik.’

De gemeente reikt de besluiten van Nederlanderschap uit nadat men de verklaring van verbondenheid heeft afgelegd. Daarna is diegene formeel Nederlander.

Gegevens

Datum:
15 december, 2025
Serie:
Aandachtsgebieden:
,

Initiatiefnemer(s)

Gemeentes
Back To Top