ISSUES

Nationale Grondstoffendag

De Nationale Grondstoffendag is elk jaar op dezelfde datum: 7 september.

Met de Nationale Grondstoffendag willen we aandacht vragen voor de opgave en nieuwe rol van overheden op het gebied van hergebruik op het opwaarderen van de reststromen. De overheid is hierbij een belangrijke speler, omdat het:

  1. de aanbieder, producent en eigenaar is van die reststromen, zoals biomassa, oud asfalt en oud straatmeubilair.
  2. de aanjager is voor innovatie en implementatie door middel van aanbesteding en inkoop
  3. De afnemer kan zijn van de nieuwe producten uit deze grondstoffen.

We praten daarbij over miljoenen tonnen afval. Daarom spelen overheden een belangrijke rol om samen te werken aan Nederland circulair 2050.

Voor Almere geldt maar één adagium: we moeten het gewoon doen! Met vallen en opstaan

En dat kunnen we niet alleen, daarvoor moeten we gelijkwaardig samenwerken met bedrijven en onderzoeksinstellingen. En voor het creëren van massa moeten we nationaal gaan!

Bij circulaire economie gaat niet niet alleen over hergebruik van grondstoffen. Het gaat over nieuwe verdienmodellen: op zoek naar nieuwe verbindingen om (duurzame) meerwaarde te creëren. Waarbij altijd gekeken wordt naar wat er lokaal voorhanden is en de reststroom van de één de grondstof kan zijn voor de ander. Het heeft als doel banen te creëren en sociaal kapitaal op te bouwen zonder dat hierbij de (natuurlijke) omgeving wordt vervuild of uitgeput raakt. En we hoeven ons geen beperkingen op te leggen, want er is altijd overvloed, als je goed kijkt. En dat met bestaande budgetten. Deze werkwijze is gebaseerd op de Blauwe economie van Gunter Pauli.

Elk jaar zal de Nationale Grondstoffendag door een andere partij worden opgepakt. Deze organiseert een bijeenkomst of evenement om de nationale dag onder de aandacht te brengen.

Nationale initiatiefnemerGemeente Almere
Websitehttp://gca-almere.nl/nationale-grondstoffendag/
E-maildfundter@almere.nl
Telefoon06 46 30 67 93
OrganisatorenGemeente Almere en Grondstoffen Collectief Almere
Duur eventDag

Deel dit issue: