ISSUES

Week van het Gehandicapte Kind

Het Gehandicapte Kind

Tijdens de Week van het Gehandicapte Kind vraagt stichting het Gehandicapte Kind aandacht voor de problematiek van kinderen met een handicap. Uit vergelijkend onderzoek naar de sociale positie van gehandicapte kinderen tussen 1950 en 2020, blijkt dat de sociale inclusie van kinderen met een handicap niet evenredig is meegegroeid met de verbeteringen in de zorg. Het sociaal isolement van deze kinderen is de afgelopen zeventig jaar alleen maar groter geworden. Ondanks dat de specialistische zorg over diverse handicaps de afgelopen jaren aanzienlijk is verbeterd, heeft 85% van de gehandicapte kinderen die niet in de omgeving naar school gaan, geen vriendjes in de buurt. Daarnaast zijn 9 van de 10 speeltuinen niet geschikt en ligt de sportdeelname 17% lager dan van kinderen zonder een beperking.

Het Gehandicapte Kind roept burgers, instellingen en de politiek op om in actie te komen en er samen voor te zorgen dat het sociaal isolement kleiner wordt voor kinderen met een handicap. Het gaat om ruim 100.000 gehandicapte kinderen en er worden jaarlijks 7.000 kinderen met een handicap geboren. ‘Geen kind zonder vriendjes’, is dan ook de boodschap van het Gehandicapte Kind. Voor meer informatie: https://gehandicaptekind.nl/

Week van het Gehandicapte Kind

Directeur van het Gehandicapte Kind Henk-Willem Laan over de week van het Gehandicapte Kind: “Met de vanaf nu jaarlijks terugkerende Week van het Gehandicapte Kind, [van 14 t/m 20 november in 2022], willen wij aandacht vragen voor de problematiek van kinderen met een handicap. Deze week valt gelijk met onze collecteweek. Naast het presenteren van onderzoeksresultaten zijn wij voornemens om een ‘indexcijfer’ te introduceren die de stand van zaken gebaseerd op welzijn, toekomstperspectief, school en vrienden voor kinderen met een handicap jaarlijks weergeeft. Hiermee willen wij transparant communiceren over de huidige situatie en progressie concreet zichtbaar maken in de toekomst. Dit alles met ultiem doel dat er over 20 jaar geen enkel gehandicapt kind meer te maken heeft met sociaal isolement.”

Geen kind zonder vriendjes

In zeventig jaar is onze samenleving in sterke mate veranderd. Er wordt inmiddels gestreefd naar een samenleving waarin iedereen mee zou moeten kunnen doen. In de praktijk blijkt echter dat kinderen met een handicap er na zeventig jaar in sociale participatie niet op vooruit zijn gegaan. Het Gehandicapte Kind ziet een grote kans en noodzaak voor de samenleving om hier heel Nederland van bewust te maken en hier verandering in te brengen. Daarom roept de stichting de landelijke en lokale politiek, scholen, sportverenigingen, maar ook ouders en kinderen op om in de eigen omgeving het gesprek aan te gaan en gezamenlijk te kijken naar de mogelijkheden wat er wel mogelijk is voor kinderen met een beperking. Samen kunnen we ervoor zorgen dat geen enkel kind meer eenzaam is vanwege een handicap en dus zonder vriendjes zit.

Over stichting het Gehandicapte Kind

Het Gehandicapte Kind (voorheen NSGK) is de goede-doelenorganisatie voor kinderen met een handicap in Nederland. De stichting helpt hen te kunnen spelen, leren en sporten samen met leeftijdgenoten zonder beperking. Dat kan dankzij de steun van donateurs en vrijwilligers.

Nationale initiatiefnemerStichting het Gehandicapte Kind
Websitehttps://gehandicaptekind.nl
E-mailinfo@gehandicaptekind.nl
Telefoon020-6791200
OrganisatorenStichting het Gehandicapte Kind
Duur eventWeek

Deel dit issue: