ISSUES

Week van het Tweedehands Textiel

De textielindustrie is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie. Voor de productie van een enkel katoenen shirtje is ca 7000 liter water nodig (staat gelijk aan twee maanden douchen), een spijkerbroek het dubbele. Met wat lepels gifstof en een intercontinentale reis -dus veel CO2- behoeft het geen uitleg dat de textielindustrie allesbehalve milieuvriendelijk is.

Wat het Leger des Heils veel zorgen baart, is de terugloop van kwaliteit van onze textiel. In de laatste jaren zagen wij de berg van slechte textiel groeien van 20% naar ruim 40%. Dat komt door de opkomst van steeds meer goedkope retailers, meer wisseling van seizoenen en nu de groei van de economie. Shop till you drop is funest voor onze lieve aarde. Onze koopkracht op textiel is niet te stuiten en we kiezen voor goedkoop en (dus) lage kwaliteit. Na de eerste eigenaar verdwijnt deze soort textiel -zo goed als versleten- in de bakken van o.a. het Leger des Heils. Op gebied van recycling doen de grote ketens nog veel te weinig. Ongeveer 5% van de kleding die wordt verkocht bestaat uit een klein percentage recyclede textiel.

Daarom pleiten wij, maar ook Solidaridad, Schone Kleren Campagne, Fair Wear Kamerlid Carla Dik-Faber, en anderen, voor een week in teken van tweedehands textiel. Om in te zamelen en aan te schaffen. De timing in het voorjaar houdt verband met de seizoenswissel van de garderobe en met het sluitstuk de Vrijmarkt is de Nederlander toch al bezig met opruimen.

 

 

Internationale initiatiefnemerSalvation Army
Nationale initiatiefnemerLeger des Heils
Duur eventWeek

Deel dit issue: