ISSUES

Wereld Prematurendag

Eén op de tien baby’s wordt te vroeg (prematuur) geboren. Dat zijn jaarlijks meer dan 15.000 te vroeg geboren baby’s in Nederland. Deze baby’s liggen vaak weken- of maandenlang in het ziekenhuis en lopen een groot risico op hersenbloedingen, hart- en longproblemen en infecties.

Ieder jaar overlijden er ongeveer 1.000 baby’s aan de gevolgen van hun vroeggeboorte. Voor de kindjes die het wel halen, zijn de zorgen na de couveuse nog lang niet voorbij. Prematuur geboren kinderen hebben een grote kans op het krijgen van ontwikkelingsstoornissen, beperkingen en handicaps. Van de helft van alle vroeggeboorten is de oorzaak onbekend. Onderzoek is belangrijk voor de preventie van vroeggeboorte en voor de zeer gespecialiseerde zorg voor deze extreem kwetsbare, kleine baby’s.

Een vroeggeboorte heeft een enorme impact op de gehele familie. De plotselinge bevalling, angst of de baby overleeft en onbegrip van werkgevers leiden tot een emotionele achtbaan. Heen en weer reizen tussen ziekenhuis, thuis en werk eisen een zware tol.

Ieder jaar op 17 november vieren we de World Prematurity Day (WPD). Op deze dag willen de Samenwerkende Organisaties voor Couveusekinderen (SOCK) kersverse ouders een hart onder de riem steken.

Nationale initiatiefnemerVereniging van Ouders van Couveusekinderen
Websitehttp://www.couveuseouders.nl
E-mailinfo@couveuseouders.nl
Telefoon070 38 62 535
Duur eventDag

Deel dit issue: