ISSUES

Wereldbijendag (VN)

We zijn allemaal afhankelijk van het voortbestaan van bijen
Bijen en andere bestuivers, zoals vlinders, vleermuizen en kolibries, worden steeds meer bedreigd door menselijke activiteiten.

Bestuiving is echter een fundamenteel proces voor het voortbestaan van onze ecosystemen. Bijna 90% van ’s werelds in het wild bloeiende plantensoorten is geheel of ten minste gedeeltelijk afhankelijk van bestuiving door dieren, evenals meer dan 75% van ’s werelds voedselgewassen en 35% van het landbouwareaal wereldwijd. Bestuivers leveren niet alleen een directe bijdrage aan de voedselzekerheid, maar zijn ook essentieel voor het behoud van de biodiversiteit.

Om mensen bewust te maken van het belang van bestuivers, de bedreigingen waarmee zij worden geconfronteerd en hun bijdrage aan duurzame ontwikkeling, heeft de VN 20 mei uitgeroepen tot Wereldbijendag.

Het doel is de maatregelen ter bescherming van bijen en andere bestuivers te versterken, wat aanzienlijk zou bijdragen tot het oplossen van problemen in verband met de wereldwijde voedselvoorziening en het uitbannen van honger in ontwikkelingslanden.

Wij zijn allemaal afhankelijk van bestuivers en het is dan ook van cruciaal belang hun achteruitgang in het oog te houden en het verlies aan biodiversiteit een halt toe te roepen.

 

Internationale initiatiefnemerVN
Websitehttps://www.un.org/en/observances/bee-day
Duur eventDag

Deel dit issue: