Ga naar hoofdinhoud
Laden issues

« Alle issues

  • Dit evenement is voorbij.
issuesreeks issuesreeks: WEEK VAN TWEEDEHANDS TEXTIEL

WEEK VAN TWEEDEHANDS TEXTIEL

20 april - 27 april

WEEK VAN TWEEDEHANDS TEXTIEL

Textielhergebruik is goed voor onze lieve aarde. Het scheelt een boel grondstoffen en kilo’s gifstof als je je kleding een tweede leven geeft. Door het te doneren of zelf wat langer te dragen. In de Week van Tweedehands Textiel (WvTT) geven we dit onderwerp de welverdiende aandacht met leuke filmpjes, blogs en events.

De textielindustrie is na de olie-industrie de meest vervuilende industrie. Voor de productie van een enkel katoenen shirtje is ca 7000 liter water nodig (staat gelijk aan twee maanden douchen), een spijkerbroek het dubbele. Met wat lepels gifstof en een intercontinentale reis -dus veel CO2- behoeft het geen uitleg dat de textielindustrie allesbehalve milieuvriendelijk is.

Wat het Leger des Heils veel zorgen baart, is de terugloop van kwaliteit van onze textiel. In de laatste jaren zagen wij de berg van slechte textiel groeien van 20% naar ruim 40%. Dat komt door de opkomst van steeds meer goedkope retailers, meer wisseling van seizoenen en nu de groei van de economie. Shop till you drop is funest voor onze lieve aarde. Onze koopkracht op textiel is niet te stuiten en we kiezen voor goedkoop en (dus) lage kwaliteit. Na de eerste eigenaar verdwijnt deze soort textiel -zo goed als versleten- in de bakken van o.a. het Leger des Heils. Op gebied van recycling doen de grote ketens nog veel te weinig. Ongeveer 5% van de kleding die wordt verkocht bestaat uit een klein percentage recyclede textiel.

Daarom een Week van Tweedehands textiel: om aan te schaffen of te doneren.

Gegevens

Begin:
20 april
Einde:
27 april
Serie:
Aandachtsgebied:
Site:
http://www.weekvantweedehandstextiel.nl

Initiatiefnemer(s)en

Salvation Army
Leger des Heils
Back To Top