Skip to content

Dag van de Chemische Logistiek

Op 28 september 2022 vond voor het eerst de Dag van de Chemische Logistiek plaats. Op deze dag vestigt branchevereniging VNCW de aandacht op deze belangrijke en onmisbare sector binnen Nederland. Hierbij wordt uiteraard ook gekeken naar de medewerkers binnen de branche. De chemiesector produceert en bewerkt grondstoffen en producten door middel van chemische veranderingen aan deze stoffen. Zonder chemie kunnen wij ons niet voeden, hebben we geen medicijnen, geen kleding en geen mobiele telefoons om maar een paar voorbeelden te noemen. De chemische industrie vormt dan ook één van de belangrijkste sectoren van onze economie. Qua omzet staat de Nederlandse chemische industrie op nummer 4 binnen Europa en nummer 10 wereldwijd. De industrie zorgt jaarlijks voor zo’n 20% van de gehele Nederlandse export. Omdat chemiebedrijven voor veel verschillende industrieën stoffen en materialen produceren speelt de sector een belangrijke rol in de innovatie en verduurzaming binnen ons land.

De chemische logistiek

Om alle gevaarlijke stoffen op de plek van bestemming te krijgen is er de chemische logistiek: bedrijven die gevaarlijke stoffen transporteren en/of opslaan. Jaarlijks worden er in Nederland dagelijks honderdduizenden tonnen gevaarlijke stoffen vervoerd. Dit kan zijn via wegvervoer, maar ook via het spoor, over het water of door de lucht. Voor al deze modaliteiten bestaan binnen de Wet vervoer gevaarlijke stoffen (WVGS) en de Wet luchtvaart verschillende strenge voorschriften en regelingen. Om het transport en/of de opslag van gevaarlijke stoffen veilig te laten verlopen houden de medewerkers binnen de chemische logistiek zich dagelijks bezig met veiligheidsprocedures. Via opleidingen en informatievoorziening vanuit bijvoorbeeld een branchevereniging houden zij hun kennis up-to-date.

Om het belang van de chemische logistiek – en met name de medewerkers in deze branche – te onderstrepen heeft branchevereniging VNCW 28 september uitgeroepen tot Dag van de Chemische Logistiek. Tijdens de Dag van de Chemische Logistiek geven bedrijven hun medewerkers een extra blijk van waardering. De exacte invulling hiervan verschilt per bedrijf.

Award voor Gevaarlijke stoffen medewerker

Iedere dag werken medewerkers voor en achter de schermen hard om het transport en de opslag van gevaarlijke stoffen op een veilige manier voor elkaar te krijgen. Zonder goed personeel is er geen goede chemische logistiek. Een extra waardering voor hen is dan ook zeker op zijn plaats. Daarom wordt voorafgaand aan de Dag van de Chemische Logistiek de verkiezing van ‘Gevaarlijke stoffen medewerker van het jaar’ gehouden. De winnaar krijgt op de Dag de award uitgereikt. Meer informatie over de Dag van de Chemische Logistiek is terug te vinden op: dag.vncw.nl

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top